Dünyada sudan sonra en çok kullanılan madde olan betonun ana karbon emisyonu yayan çimentonun nihayet CO2 yaymayan versiyonu geliyor.
Dünyada sudan sonra en çok kullanılan madde olan betonun üretimi esnasında yüksek miktarda karbon emisyonu yayılıyor. Çimentonun karbondioksit yaymayan versiyonu geliştiriliyor.
Donanımhaber’in aktardığı habere göre dünyadaki karbon emisyonun yüzde 8’i beton üretimi esnasında çıkıyor. Yakın zamana kadar bu soruna bir çözüm bulabilmiş değildik. Zira çimento üretimi için çok yüksek ısı kaynağı gerekiyor ve kimyasal reaksiyon olarak karbondioksit salınıyor. Kimyasal reaksiyon, emisyonun yüzde 60’nı oluşturuyor.
YILLARCA EMEK SONUCUNDA YARIM SAATTE DONAN YÜZDE 25 DAHA DAYANIKLI BETON ÜRETİLDİ
Dolayısıyla tüm ısıyı yenilenebilir enerjiden elde etsek bile yüzde 60’lık emisyon salınımı devam ediyor. Doğal olarak bu durumun farkında olan bir araştırma ekibi 2010 yılından beri 2000’in üzerinde reaksiyonu deneyip benzer bir beton elde etmeye çalıştı. Sonuçta beton mikserinden aynı beton gibi akışkan bir şekilde dökülebilen, yarım saatte donan ve yüzde 25 daha yüksek basınca dayanıklı bir beton üretmeyi başardı.
Bir sonraki versiyon ise zaman içersinde betonun havadan karbondioksit emerek hapsetmesi olacak. Üstelik bu oluşacak ekstra reaksiyon onu daha dayanıklı yapacak. Bu durumda devasa beton dökme işi, devasa bir karbondioksit emisyonu kaynağından karbondioksit emici hale gelecek.
Firma ilk defa geçtiğimiz yaz 60 ton betonu eski bir binanın yenilenmesi sırasında temele ve perde duvarlara döktü. İşlem tamamen normal şekilde yürüdü sadece çimento yerine C-Crete’in hazırladığı bağlayıcı madde kullanıldı.