Cushing sendromu nedir? Cushing sendromu belirtileri nelerdir?

Cushing sendromu sosyal medyada yurttaşlar arasında araştırma konusu hâline geldi. Peki, Cushing sendromu nedir? Cushing sendromu belirtileri nelerdir?

Cushing sendromu nedir? Cushing sendromu belirtileri nelerdir?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.03.2024
A+
A-

Sosyal medyada araştırma konusu hâline gelen Cushing sendromu merak edildi. Peki, Cushing sendromu nedir? Cushing sendromu belirtileri nelerdir?

CUSHING SENDROMU NEDİR?

Cushing sendromu vücutta aşırı miktarda kortizol hormonu üretimi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Kortizol normalde böbrek üstü bezleri tarafından yapılan bir hormondur ve yaşam için gereklidir. Bu hormon kişinin hastalık gibi stresli durumlara yanıt vermesini sağlar. Hemen hemen bütün vücut dokularına etkisi bulunur. Vücutta çok fazla kortizol üretilmesi, nedenine bakılmaksızın Cushing sendromu olarak adlandırılır.

CUSHING SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Kortizol hormonunda aşırı yükselme vücut dokularında protein kaybına neden olur. Protein kaybı ise kaslarda zayıflıkla sonuçlanır. Vücudun çeşitli yerlerinde yağ dokusu birikintileri görülür. Özellikle yüzde birikmesi sonucu aydede yüzü ve omuzlar arasında birikmesi sonucu ise bufalo kamburu denilen durum ortaya çıkar. Chusing sendromunun diğer bazı belirtileri;

HuzursuzlukUykusuzlukHalsizlikBaş ağrısı Depresif ruh haliDuygusal kontol kaybıSivilcelerde artışYüzde kızarıklıkKemik erimesiKemiklerde kolay kırılmaAşırı susamaSık idrara çıkmaKan şekeri seviyelerinde yükseklikAşırı kilo artışı neticesinde obezite Tekrarlayan enfeksiyonlarCiltte incelme ve kolay morarmaKarın, kalçalar, göğüsler ve kollarda pembe veya mor renkte çatlaklarYara ve enfeksiyonların iyileşmesinde gecikmeKadınlarda aşırı tüylenmeAdet düzensizliği Cinsel istekte azalmaErkeklerde erektil fonksiyon kaybı Fertilitede azalmaÇocuklarda büyümede yavaşlama

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.