HSK üyeliği için adaylar belli oldu, muhalefet salonu terk etti

HSK üyeliği için adaylar belli oldu, muhalefet salonu terk etti

HSK üyeliği için adaylar belli oldu, muhalefet salonu terk etti
Yayınlama: 07.05.2025
A+
A-

HSK üyeliği için adaylar belli oldu, muhalefet salonu terk etti

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden oluşan Karma Komisyon, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısının açılışında konuşan Beyazıt, HSK aday üyeliği için alt komisyon kurulması kararı alındığını hatırlattı ve alt komisyonun hazırladığı raporun başkanlığa sunulduğunu söyledi.

“101 ADAYIN BAŞVURUSU GEÇERLİ BULUNMUŞTUR”

Komisyon Başkanı Beyazıt, daha sonra sözü alt Komisyon Başkanı AK Parti Ankara Milletvekili Murat Alparslan’a verdi. Alparslan, aday adaylarının başvuru evraklarının incelenmesinin ardından raporlarını oluşturduklarını ifade etti. İncelemeler sonrasında 101 aday adayının başvurduğunun belirlendiğini aktaran Alparslan, başvuru yapanların tamamının mevzuat gereğince ve TBMM’nin ilan duyurusunda öngörülen HSK üyeliği aday adaylığı başvuru şartlarını taşıdığının tespit edildiğini söyledi.

Karma Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt da “Alt Komisyonca yapılan incelemeler sonucunda 48 Yargıtay üyesi, 6 Danıştay üyesi, 39 avukat ile 8 öğretim üyesi olmak üzere toplam 101 aday adayının başvurusu geçerli bulunmuştur.” diye konuştu.

Görüşmeler sırasında CHP milletvekilleri belirlenecek 15 adayın her biri için ayrı ayrı oylama yapılmasına yönelik önerge sundu. CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, komisyonun her bir üyelik için üç aday belirleyeceğini, bu üç adayın üç aşamada tespit edileceğini belirtti.

Anayasadaki seçim usulüne ilişkin hükümleri hatırlatan Tezcan, birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun aranacağını, birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçim yapılacağını ifade etti.

Tezcan, ikinci oylamada da nitelikli çoğunluk bulunamadığında en çok oyu alan iki aday adayı arasında ad çekme usulüyle aday belirleneceğini dile getirdi. Anayasa değişikliği sırasında “kura usulüne” itiraz ettiklerini anımsatan Tezcan, üçte iki ve beşte üç çoğunluk aranmasını kabul ettiklerini, kura usulünün uzlaşma konusundaki hassasiyete gölge düşürülebileceğini savundu. Bülent Tezcan, 15 aday için ayrı ayrı oylama yapılmasını istediklerini bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, 2017’deki Anayasa değişikliğiyle Meclis’e, 7 HSK üyesi seçme yetkisi verildiğini anımsattı. HSK’de nitelikli çoğunlukla seçilmiş yargıçların olması gerektiğini kaydeden Emir, Kurula 2021’deki üye seçiminde uzlaşmanın sağlandığını, ad çekme uygulamasının yapılmadığını anlattı. Emir, “Öyle görünüyor ki ilk defa bir ad çekme usulü uygulanacak. Anayasanın 159. maddesinde açıkça yazdığı gibi her bir adaylık için ayrı ayrı oylama yapılması şarttır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.