İsrail’i Gazze’de ‘sürpriz’ mi bekliyor? ‘Yenilirlerse sonu olur!’

İsrail’in 2005 yılından bu yana kara,deniz ve hava ablukası uyguladığı Gazze’ye Aksa Tufanı operasyonu sonrasında kara harekatı başlatacağı gündemdeyken, ORSAM Direktörü Uysal’dan çarpıcı değerlendirme geldi: Mağlubiyet İsrail’in sonu olur!

İsrail’i Gazze’de ‘sürpriz’ mi bekliyor? ‘Yenilirlerse sonu olur!’
REKLAM ALANI
Yayınlama: 15.10.2023
A+
A-

HABER7

Aksa Tufanı operasyonuna Gazze’ye yönelik kanlı hava saldırılarıyla karşılık vermeye çalışan İsrail’in katliamı 9 gündür devam ederken, kara harekatı seçeneği gündemdeki yerini koruyor.

İsrailli asker makamların günlerdir sinyalini verdiği ancak düğmesine basamadığı kara harekatında işgal ordusunun ne tür bir direnişle karşılaşacağı bilinmiyor.

Hamas’a bağlı Kassam Tugayları’nın ileri teknoloji gerektiren operasyonunun şifrelerini henüz çözemeyen İsrail’in, Gazze’ye karadan saldırması durumunda göğüs göğüse çarpışmalarda ağır zayiatlar vereceği öngörülüyor.

Halihazırda büyük bir kriz yaşayan İsrail ordusunun olası Gazze mağlubiyeti sonrası çatırdayacağı değerlendiriliyor.

YARIM MİLYONLUK DİRENİŞ GÜCÜ

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Direktörü Prof. Dr. Ahmet Uysal, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından hazırlanmış bir “sürpriz”den çekindiğini söyledi. Uysal, İsrail’in olası kara harekatında en az 500 bin Filistinli’nin direneceğini kaydetti.

Eskiden olduğu gibi Hamas’ın elinde sapan ve taş olmayıp dron ve tank imha teçhizatlarının olduğunu kaydeden Prof. Uysal, kara harekatında başarısız olunması durumunda İsrail’in “biteceğini” ifade etti.

İSRAİL’İN SONU OLUR

ORSAM Direktörü Ahmet Uysal şunları dile getirdi:

İsrail’in kara saldırısı o kadar da kolay değil. Zaten bu endişeli oluşundan, bekleyişinden, tereddütünden anlaşılıyor. Hamas, Gazze Şeridi’nden çıkıp dışarıya saldırarak sürpriz yaptı. İçeri girdiğinde de bir sürpriz yapar mı? Tabi İsrail ve onu destekleyenler çekiniyorlar.

Bir yandan da öyle bir şeye girişilmemesi için uluslararası baskı var. Çünkü katliam olur. Sivil ile direnişçiler birbirine karışmış zaten. Bütün Filistin halkı direniyor. Dolayısıyla yapacağı bir kara harekatı 2 milyon insanın hayatını tehlikeye atacak bir operasyon olacaktır.

HEDEF FİLİSTİN’İ TAMAMEN BOŞALTMAK

Zaten İsrail olarak bundan önce hepsine terörist yapmışsın, bu yüzden bütün Gazze halkı direniyor. Ve elektriği, suyu kesilmiş… İsrail yine bunları buradan çıkarmak istiyor, bu belli. Trump zamanında Filistin’den dışarıda ‘çakma’ bir Filistin devleti kurma planı vardı. ‘Gazze’dekileri Sina’ya, Batı Şeria’dakileri Ürdün’e sürelim’ gibi bir plan vardı. Bu plan beklemedeydi ama şimdi tekrar tedavüle sokulduğu anlaşılıyor. Böyle bir ortamda Filistinliler Gazze’den ayrılmak istemiyorlar. Mısır ve Türkiye de bunu reddediyor. Büyük infial oluşturacağı ve bölgeyi karıştıracağı için gizli kapılar ardında ABD’nin de bu konuda baskı uyguladığını düşünüyorum.

İsrail'i Gazze'de 'sürpriz' mi bekliyor? 'Yenilirlerse sonu olur!'

İSRAİL’İ KARA KARA DÜŞÜNDÜREN MUAMMA

Hamas’ın İsraillilere yaptığı son saldırının çok kapsamlı oluşu burada sivil katılımı olduğu yani işinde gücünde olan Filistinlilerin de bu direnişe katıldığı anlaşılıyor. Dolayısıyla bütün halk direnecektir. 2 milyon nüfusun 1 milyonu erkekse bunun 500 bini direnecektir diye tahmin etmek çok zor değil. Dolayısıyla İsrail’in öldüre öldüre bitiremeyeceği bir durum var. Yer altında neler var belli değil. Ele geçirilen tanklar var. Diğer tanklara karşı ne yapabilecekleri, etkisiz hale getirebilecekleri taktikleri olabilir. Bu da İsrail’i kara kara düşündürüyor.

İsrail'i Gazze'de 'sürpriz' mi bekliyor? 'Yenilirlerse sonu olur!'

ARTIK SAPAN YOK

Eskiden Filistinliler sapanlarla direniyordu. Şimdi dronlara geçtikleri görülüyor. Belki belli füzeleri ve patlayıcıları var. Bunun hazırlığını da yapmış olma ihtimalleri yüksek. İsrail için burada risk şu; o büyük darbeden sonra zaten morali bozuldu, zayıflığı görüldü. Bir darbe de buradan alırsa İsrail biter. O da İsrail için büyük risk.

Bu yüzden buradaki çatışmayı daha güçlü görünerek de masaya oturmak isteyebilir. O yüzden hala belirsizlik var.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.