Vefatının 20. yılında Aliya İzetbegoviç’i kızı Lejla Aksamija anlattı

Vefatının 20’nci yılında sevenleri tarafından Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç düzenlenen törende özlemle anıldı. Kızı Lejla Aksamija babasını anlattı.

Vefatının 20. yılında Aliya İzetbegoviç’i kızı  Lejla Aksamija anlattı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

Ölüm yıldönümünde ülke halkı ve yakınlarınca hüzün ve özlemle anılan Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in kızı Lejla Aksamija, “Babamın kararlarına, her zaman Bosna Hersek’in tüm milletlerin ve vatandaşların ülkesi olduğu, herkesin kendisi gibi olması ve annelerinin öğrettiği şekilde Tanrı’ya ibadet etmesi gerektiği gerçeği rehberlik etti.” dedi. 1000’den fazla Müslüman Boşnak’ı katleden Sırplarla savaşan Bilge Kral Aliye İzetbegoviç 20 sene sonra unutulmadı.

ALİYA İZETBEGOVİÇ’İN VEFATI

Eski Yugoslavya döneminde Müslüman Boşnakların dini ve milli bilincini uyandırmak için mücadele eden ve bu uğurda iki kez hapse atılan Aliya İzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te vefat etti.

Bağımsız Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç’in kızı Lejla Aksamija, vefatının 20’nci yılında babasını anlattı:

Lejla Aksamija:

“Babam Aliya İzetbegoviç, Bosna Hersek’in demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanıydı. Babamın geride bıraktığı ve tüm dünya dillerine çevrilmiş eserlerinde, insanlık için iyilik veya özgürlük ilkelerine aykırı olan hiçbir şeyi bulamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Merhum İzetbegoviç’in görüşlerinin kaynağının Allah’a olan derin inancından geldiğine dikkati çeken Aksamija, “Bütün kitaplarında görülen bu tutum, dünyadaki pek çok kişi tarafından da tanındı ve o aralarında ‘UIuslararası Demokrasi’ ve ‘Yılın İslam Düşünürü’ ödüllerinin de bulunduğu prestijli ödüller aldı.” diye konuştu.

“Babamın kararlarına Bosna Hersek’in, tüm ırkların ve vatandaşların ülkesi olduğu gerçeği rehberlik etti”

BÜTÜN IRKLARIN HAMİSİ

İzetbegoviç’in sadece Boşnak halkının değil, ülkedeki Sırp ve Hırvatlar dahil tüm halkların lideri olduğunu kaydeden Aksamija, babasının herkesle kapsamlı ilişkisi bulunduğunu ve Bosna Hersek’i dünyada temsil eden bir lider vasfını üstlendiğini kaydetti.

Aksamija, babasının düşündüğü ve inandığı şeyleri kaleme aldığını ve hayatını da bunlara göre düzenlediğini belirtti.

İzetbegoviç’in farklı dinlerden ve ırklardan halkların bir arada yaşayabileceğine inandığına işaret eden Aksamija, “Babamın kararlarına, her zaman Bosna Hersek’in, tüm milletlerin ve vatandaşların ülkesi olduğu, herkesin kendisi gibi olması ve annelerinin öğrettiği şekilde Tanrı’ya ibadet etmesi gerektiği gerçeği rehberlik etti.” dedi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.